Werkwijze 2017-12-05T19:21:12+01:00

Jong boekhoudkantoor ten behoeve van:

  • midden- en kleinbedrijf waar de administratie tot op heden door de accountant wordt verzorgd, maar door groei van het bedrijf (nog) niet op zoek zijn/durven naar een boekhoudkundige kracht op de loonlijst of bedrijven die de stap van personeel in dienst nemen te groot vinden. De werkzaamheden kunnen zowel bij de klant als bij ons op kantoor gedaan worden. Ook voor vervanging tijdens ziekte of langdurige afwezigheid van de eigen boekhoudkundige of financieel administratieve kracht. Wij werken voor ondernemers die liever ondernemen in hun core business en waarvoor de administratie bijhouden bijzaak is.
  • Kleine en/of startende (klussen-)bedrijven en (o.a. creatieve en spirituele) zzp’ers inclusief het begeleiden om een en ander administratief goed voor elkaar te hebben. Ook kunnen wij helpen met het administratief opstarten van de onderneming, inschrijven bij Kamer van Koophandel en de belastingdienst e.d.
  • Particuliere aangiften inkomstenbelasting, toeslagen, om zoveel mogelijk uit de belastingaangifte te halen en zodat belastingplichtige zo min mogelijk hoeft te betalen.

Een ondernemer klein of groot is wettelijk verplicht een administratie bij te houden (de boekhouding op orde te hebben). Meestal heeft diezelfde ondernemer daar geen zin in en maakt daar geen tijd voor.  Een ondernemer gooit het liefst de boekhouding over de schutting bij een ander. Van “schoenendoos” tot en met de jaarrekening en verder. Maar wel: hoe netter en completer de papieren boekhouding aangeleverd, des te lager de rekening uitvalt. Wij leggen dan uitgebreid uit hoe we de boekhouding graag aangeleverd zien en welke stukken erbij moeten zitten en kunnen in de loop der tijd bijsturen. Mochten er stukken ontbreken dan kunnen die digitaal worden aangeleverd en voegen wij die toe aan de administratie.

Wij kunnen van te voren geen inschatting maken van de hoeveelheid uren die aan de boekhouding besteed moet worden, wij berekenen achteraf onze uren op basis van fair play door middel van gewerkte uren. Een en ander is ook afhankelijk van hoe de administratie wordt aangeleverd: alles compleet of er ontbreekt een deel.

Onderling/samen bepalen we welke werkzaamheden er uitbesteed gaan  of moeten worden. Eventueel over de schouder meekijken als de ondernemer zelf de administratie wil doen, fungeren als vraagbaak, alles is mogelijk. Het is belangrijk dat de ondernemer zich op zijn gemak voelt en de ondersteuning krijgt die wenselijk is.  Wij fungeren als sparringpartner en vraagbaak.

Ervaring met diverse CAO’s: bouw, afbouw, kleinmetaal, detailhandel, uitzend, Groothandel AGF & vervoer.

Voor de inkomstenbelasting en de toeslagen maken wij bij voorkeur een afspraak bij de belastingplichtige thuis. Voordeel is dat alle papieren binnen handbereik zijn zodat er snel nog iets opgezocht kan worden als dat ter sprake komt. Wij vragen ook de laatst ingediende aangifte bij de hand te hebben, dit is de leidraad tijdens het gesprek. Controle van de later te ontvangen aanslagen is bij de rekening inbegrepen. Wij zijn het hele jaar benaderbaar voor vragen over de aangifte of eenvoudige vragen bij gewijzigde omstandigheden. Mocht het gevoel leven dat er over eerdere jaren geen of een onjuiste aangifte is ingediend dan kunnen wij eventueel contact opnemen met de belastingdienst om een correctie in te dienen.

Wat vindt de Belastingdienst ervan dat ik een boekhouder heb?
Als ondernemer of zzp-er kunt u ervan uitgaan dat de Belastingdienst meer vertrouwen heeft in een aangifte die is ingevuld door een boekhouder, dan in een aangifte van de ondernemer of zzp-er. Niet alleen is de kans op controle door de Belastingdienst kleiner als een boekhouder uw belastingzaken regelt, u hoeft zich ook geen zorgen meer te maken over uw belastingaangifte of een bezoek van de belastinginspecteur.

Waar moet ik als ondernemer of zzp-er opletten bij het uitkiezen van mijn boekhouder?
Een bekwame boekhouder heeft verstand van zijn vak en houdt zijn kennis up-to-date. Hij weet wat er speelt op belastinggebied en hij volgt de jaarlijkse wijzigingen. Denkt u een boekhouder te hebben gevonden? Let dan op de volgende punten:
1) Het initiatief van de boekhouder: komt de boekhouder zelf met belasting- en/of startersvoordelen?
2) De kantoorinrichting van de boekhouder: is deze sober of juist exorbitant?
3) Boekhouder tarieven: hoe verhouden de tarieven van de boekhouder zich tot die van de concurrent?
Vergelijk de werkwijze en de tarieven direct.